Har du spørsmål i din sak?

Erstatning etter båtulykke

Sommer er for mange en tid for å være på sjøen. Men med mange båter og noen ganger høy fart, oppstår også ulykkessituasjoner. Hva skjer hvis du blir utsatt for en båtulykke og skal kreve erstatning. Her kan du lese litt om regelverket ved ulykker der fritidsbåt er involvert.

Norge har ingen obligatorisk ansvarsforsikring for fritidsbåter. Båteiere som tegner kaskoforsikring, som dekker skader på båten, må ofte også tegne ansvarsforsikring som dekker skader båten forårsaker på personer og eiendom. Denne forsikringen har vanligvis en øvre grense, så forsikringen dekker ikke alltid hele tapet. I så fall kan den ansvarlige for skaden bli holdt økonomisk ansvarlig for den delen av erstatningen som ikke dekkes av forsikringen.

Ønsker du å snakke med en advokat om din sak?
Ta kontakt her for en uforpliktende prat

I motsetning til det som er tilfelle ved bilulykker, gis det ikke erstatning uavhengig av skyld ved båtulykker. For å få erstatning, må den ansvarlige for ulykken derfor ha opptrådt uaktsomt. Uaktsomhet i erstatningsretten innebærer at en person har handlet på en måte som avviker fra hvordan en fornuftig person ville ha handlet i en lignende situasjon. Det er den so krever erstatning som må bevise at det foreligger slik uaktsomhet

Hva kan du få i erstatning etter en båtulykke? 

Størrelsen på erstatningen avhenger av det økonomiske tapet man har lidt som følge av båtulykken. Relevante erstatningsposter inkluderer inntektstap og merutgifter. I tillegg kan det være grunnlag for erstatning for ikke-økonomisk tap, som oppreisning og menerstatning. Ved dødsfall kan erstatningsposter som tap av forsørger og begravelsesutgifter være aktuelle.

I tillegg til den ansvarliges erstatningsansvar, kan man også ha krav på erstatning under andre forsikringer, som for eksempel reiseforsikring, ulykkesforsikring den skadde har tegnet selv eller gjennom fagforening. Det må også undersøkes om arbeidsgiver har tegnet forsikringer for skader som oppstår i fritiden.

Dette bør du huske på:

Ved personskader etter en båtulykke er det avgjørende å oppsøke lege raskt for å dokumentere skader og plager. For bevismessige formål bør man også fortsette å oppsøke lege regelmessig hvis plagene vedvarer.

Det er viktig å dokumentere ulykken grundig, inkludert vitneforklaringer så nær ulykkestidspunktet som mulig. Skaden må meldes til aktuelle forsikringsselskaper, og de fleste har en meldefrist på ett år. Oversittes fristen, kan du tape erstatningskravet ditt.

Vi anbefaler også å ta vare på alle kvitteringer for utgifter du har hatt, samt dokumentere annet økonomisk tap som følge av båtulykken.

Bør jeg kontakte advokat etter en båtulykke?

Erstatningssaker etter båtulykke kan være kompliserte med mange praktiske, juridiske og medisinske spørsmål. Det anbefales å kontakte en erfaren erstatningsadvokat så tidlig som mulig etter en båtulykke. Advokaten vil sørge for at skaden meldes til relevante instanser og at alle frister overholdes.

Vi i Advokatfirmaet Robertsen AS har gjennom årenes løp hjulpet mange klienter med å få utbetalt høye beløp i erstatning. Vi har lang erfaring med erstatningssaker etter båtulykker og tilbyr gratis, innledende vurdering av din erstatningssak. Ta kontakt med oss i dag. 

Dette kan vi hjelpe deg med for å sikre riktig erstatningsoppgjør:

  • Undersøke båtførerens og/eller båteierens forsikringer
  • Identifisere egne forsikringsordninger
  • Utfylling av skademeldingsskjema til forsikringsselskap(ene)
  • Innhenting av nødvendig dokumentasjon
  • Kommentarer og innspill til forsikringsselskapets saksbehandling
  • Forhandlinger om erstatningens størrelse




Kontakt oss