Lurer du på om du har en sak?

Høysesong for påkjørsler - men 1 av 10 dropper refleks

140 fotgjengere og syklister er blitt utsatt for påkjørsler i septembermåneden de siste fem årene – men de færreste av de som blir skadet bruker refleks, ifølge Trygg Trafikk.

1 av 10 nordmenn at de ikke bruker refleks, viser en ny undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for Trygg Trafikk og SpareBank 1 Forsikring.
– Mørket er her allerede. Vår undersøkelse viser at det oppstår alt for mange farlige situasjoner fordi fotgjengere ikke blir sett i mørket. Det bekymrer oss, særlig fordi månedene mellom oktober og januar er da det skjer flest påkjørsler, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen.

Men selv om 75 prosent av personskader i september er påkjørsler av fotgjengere og syklister, bruker de færreste av dem som blir skadet refleks.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg får en trafikkskade?

- Refleksen kan redde livet ditt

Hvis du ikke bruker refleks, er du synlig først på 25-30 meters hold hvis bilen bruker nærlys. Selv om du ser bilen, er det ikke sikkert at sjåføren ser deg. Som fotgjengere eller syklister er det lett å tro at når de selv ser bilene, ser også bilistene dem. Men på mørke høst- og vinterkvelder kan det være nesten umulig å se personer uten refleks gående langs eller over veien.

-        Det er høysesong for påkjørsler nå. Refleks er et enkelt og rimelig tiltak for å synes i mørket, og burde være like selvfølgelig som å bruke bilbelte. Det kan redde livet ditt, sier advokat Thorsteinn J. Skansbo i advokatfirmaet Robertsen.

Hva kan jeg kreve i erstatning etter en trafikkskade?

Hvilken betydning har refleksen?

Refleksen har stor betydning for synligheten av deg som fotgjenger:

  • Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys, og på 400 meters avstand når bilen bruker fjernlys.
  • Hvis du går uten refleks i mørket langs en vei vil en bilfører som kjører i 50 km/t ha to sekunder på å oppdage deg.
  • Med refleks vil bilføreren ha 10 sekunder til rådighet.

Hva gjør jeg når ulykken er ute?

Har du vært uheldig og blitt skadet i trafikkulykke, så vil det lønne seg å bruke erfarne advokater til å fremme kravet. Dette har sammenheng med at erstatningsoppgjøret kan være komplisert, og ikke minst med at forsikringsselskapet vil ønske å spare penger på din bekostning.

Vi har 30 års erfaring med trafikkskadesaker. Dersom du lurer du på om du har en erstatningssak ta kontakt med oss i dag eller ring tlf. 05789/22122480 (hverdager kl. 08:00-17:00). Første samtale er gratis.


Kontakt oss