Lurer du på noe i din sak?

Studie ga kreftpasienter spredning og tilbakefall på Haukeland

31 kreftpasienter var deltagere i en «ventestudie» ved Haukeland universitetssykehus. Flere av disse skulle imidlertid aldri ha vært inkludert i studien, og endte i stedet opp med tilbakefall og spredning. Nå får sykehuset massiv kritikk og mulige erstatningskrav.

Åtte universitetssykehus over hele landet var med i Norwait-studien, en studie hvor pasienter med god effekt av stråling kunne unngå operasjon, og heller bli tett fulgt opp i en vente-og-se-periode. 

Døde av kreftsykdommen

I Bergen ble det imidlertid inkludert langt flere pasienter enn ved sykehus andre steder i landet. Helsetilsynet har kommet til at disse pasientene ikke ble undersøkt grundig nok før studien i tillegg til at det var mangel på oppfølging underveis. Hele 20 av 31 pasienter fra Helse Bergen hadde fått gjenvekst av kreftsvulst, åtte hadde fått spredning til andre organer, og to av pasientene er nå døde. Den ene døde av kreftsykdommen, skriver BA.

Helsetilsynet har kommet til konklusjonen at 16 av de 31 pasientene aldri burde ha vært med i studien. Dermed har to helseforetak og én prosjektleder brutt helseforskningsloven under Norwait-studien. Vilkårene for gjennomføringen av studiet et brutt, og det har satt folks liv og helse i fare.

– Så grovt at det nesten ikke er til å tro, sier direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet til Bergensavisen.

Kan kreve erstatning

Advokat Thorsteinn Skansbo i Advokatfirmaet Robertsen mener sykehuset har opptrådt erstatningsbetingende, og at de berørte pasientene kan  ha mulighet til å kreve erstatning etter studien. - Avhengig av omstendighetene og hva som rent faktisk har skjedd, kan pasientene ha krav på både oppreisning og pasientskadeerstatning, sier han.

Advokatfirmaet Robertsen har siden 1987 jobbet spesialisert med personskade-, erstatnings- og forsikringsrett. Våre advokater har lang erfaring med disse fagområdene, og oppnår jevnlig gode resultater for våre klienter. Hvis du lurer på om du har en sak, kan du kontakte en av våre advokater for en uforpliktende samtale.

Kontakt oss