Ulykke med elsparkesykkel
- Våre tips for erstatningsoppgjøret
Bruken av elsparkesykler har blitt en del av bybildet i Norge. Mange setter pris på fleksibiliteten, men det er også en skyggeside: Antallet ulykker er høyt, og mange av disse ender med alvorlige skader både hos brukerne og fotgjengere.
Skader i ansikt, tenner, knær, hode og håndledd er vanlige. Mange skader oppstår i mørket, på glatt føre eller ved høy hastighet. Bruk av hjelm er fortsatt unntak heller enn hovedregel, noe som øker risikoen betydelig.
Kan man kreve erstatning?
Elsparkesykkelulykker reiser en rekke vanskelige erstatningsrettslige spørsmål. I mange tilfeller kan den som blir skadet, ha krav på betydelig erstatning. Likevel opplever mange at det er uklart hvem som er ansvarlig og hvilken forsikring som gjelder.
I utgangspunktet kan både brukere, fotgjengere, syklister og andre trafikanter ha krav på erstatning, dersom de blir skadet i møte med en elsparkesykkel. Typiske situasjoner inkluderer:
- Kollisjon mellom elsparkesykkel og fotgjenger
- Fall som følge av ureglementert parkering
- Velt på grunn av teknisk svikt eller hull i veien
- Påkjørsel av bil i møte med elsparkesykkel
Dersom du har rett til erstatning, kan du få dekket utgifter til behandling og rehabilitering, og både midlertidig og varig inntektstap. Andre erstatningsposter som kan komme inn, er menerstatning ved varig medisinsk invaliditet (for tap av livsutfoldelse), og eventuelt oppreisningserstatning når den som forårsaket skaden har opptrådt grovt uaktsomt. I tillegg dekkes nødvendige advokatutgifter.
Hva du bør gjøre etter ulykken
Hvis du blir skadet i en elsparkesykkelulykke, bør du
- Sørge for legeundersøkelse og dokumentasjon på skaden så tidlig som mulig
- Melde fra til politiet og involvert forsikringsselskap (eget eller utleiers)
Advokat Grethe Kjelland i Advokatfirmaet Robertsen påpeker at rettighetene dine kan gå tapt dersom skaden ikke dokumenteres tilstrekkelig:
«Vi ser ofte at folk venter for lenge med å kontakte lege eller melde fra. Det svekker bevisene i saken og kan få store konsekvenser for erstatningsutmålingen.»
Adv. Anne Grethe Kjelland
Hvilke forsikringer gjelder
I mange saker blir det et spørsmål om hvilken forsikring som dekker skaden. Privatpersoner må selv tegne lovpålagt ansvarsforsikring. Dersom du bruker en leid elsparkesykkel, skal det foreligge en ansvarsforsikring hos utleieselskapet.
For den som er skadet, er det også viktig å være klar over at ulike ulykkesforsikringer, som for eksempel reiseforsikring eller barneforsikring kan komme til anvendelse. Det er også viktig å undersøke om yrkesskadeforsikring (dersom ulykken skjer i arbeid eller er utvidet til å gjelde i fritid) kan være relevant. I tilfeller hvor skadevolder er ukjent eller uforsikret, kan Trafikkforsikringsforeningen være aktuell som ansvarlig instans.
Advokatbistand
Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Derfor anbefaler vi at du tidlig tar kontakt med en advokat som har erfaring med personskadeerstatning. Mange saker løses uten rettssak, men det krever riktig håndtering fra starten.
Er du usikker på om du har krav på erstatning? Kontakt våre advokater for en gratis vurdering. Vi gir deg trygghet og støtte når du trenger det mest.
Vi er spesialister på personskadeerstatning og hjelper deg gjennom hele prosessen – fra skademelding til utbetaling. Vi jobber for at du skal få riktig og rettferdig kompensasjon.