Nyttig informasjon om sakskostnader



Sakskostnader er alle kostnader en part har hatt i saken. 

Det innebærer: 

  • Advokatsalær (timepris)
  • Rettsgebyrer
  • Administrative kostnader
  • Godtgjørelse til spesialister og sakkyndige


Hovedregelen i sivile rettssaker er at den vinnende part har krav på full erstatning for sine sakskostnader. Det vil si at den tapende part betaler sakskostnadene til motparten. Tanken bak dette er enkelt sagt at det er motparten sin feil at saken måtte tas til domstolen, og at det foreligger sakskostnader i det hele tatt. Den vinnende part skal ikke måtte betale sakskostnadene for å få gjennomslag for sitt krav. 

Sakskostnadene skal være rimelige og nødvendige

Det er likevel et krav om at kostnadene er rimelig og nødvendige. Det betyr at domstolen kan nedjustere saksomkostningene som skal erstattes fra motparten dersom de anses for å overstige hva som burde være nødvendig i saken. 

I mange forsikringsavtaler har forsikringstaker også rettshjelpsdekning i vilkårene. Det vil si at du har krav på å få dekket advokatutgifter dersom du har behov for dette. 

Dette er som regel begrenset til tvistesummen, altså pengene du mener å ha krav på. Det er også ofte et maksbeløp, som gjerne er på 100 000 kr. Ofte vil det være knyttet en egenandel til å benytte denne dekningen. Det kan også være at forsikringstaker må dekke en prosentandel, eksempelvis 20 % av utgiftene. 

På denne måten kan du få bistand av advokat ved tvister og uenigheter. Dette innebærer også bistand til forhandlinger med forsikringsselskapet du er forsikret hos dersom det oppstår uenigheter.

Les gode tips til hva du bør gjøre hvis du har fått avslag på krav om erstatning fra forsikringsselskapet her.