Har du fått avslag fra NPE? Slik klager du
Hvis du har fått et avslag fra NPE, må du handle raskt. Klagefristen er tre uker fra du mottar vedtaket. Innen denne fristen må du sende en skriftlig klage til NPE. Det holder å skrive at du ønsker å klage – du trenger altså ikke å gi en fullstendig begrunnelse med en gang.
Ønsker du å snakke med en advokat om din sak?
Ta kontakt her for en uforpliktende prat
Du bør imidlertid gi en mer utfyllende redegjørelse for hvorfor du klager, og dette kan du be om en utvidet frist for å gjøre. En begrunnet klage, der du påpeker hva som er feil i vedtaket og forklarer hvorfor det er feil, vil bedre mulighetene dine for at klagen kan føre frem. En advokat som er spesialisert på erstatnings- og pasientskaderett vil kunne argumentere ut fra rettspraksis og hvordan loven skal forstås, og vil forbedre klagen ytterligere.
Hva skjer når du klager til NPE?
Når NPE mottar klagen din, vurderer de først om de ønsker å endre sitt eget vedtak. I noen tilfeller snur de, men det skjer sjelden.
Hvis NPE fastholder avslaget, sender de saken videre til Pasientskadenemnda (PSN), som er et uavhengig klageorgan. Hos PSN behandles saken på nytt, og de kan enten bekrefte NPEs vedtak eller avsi et vedtak med et annet innhold. Hvis også PSN avslår kravet ditt, er neste mulighet å gå til domstolene. Du kan lese mer om gangen i en pasientskadesak her.
NPEs praksis – ikke alltid til pasientens beste
NPE fremstiller seg som et nøytralt og pasientvennlig organ, men i realiteten oppleves de ofte som mer opptatt av å begrense utbetalinger enn å sikre pasientenes rettigheter. Saksbehandlingen kan være langdryg, og argumentasjonen i vedtakene bærer ofte preg av at tvilen kommer staten til gode.
Det legges også stor vekt på vurderinger fra NPEs egne medisinske sakkyndige, som ikke sjelden har tette bånd til helsevesenet selv. Mange pasienter opplever å bli møtt med standardformuleringer og medisinske vurderinger som verken er godt forklart eller dokumentert.
Ønsker du å snakke med en advokat om din sak?
Ta kontakt her for en uforpliktende prat
Derfor bør du bruke advokat etter pasientskade
Å føre en pasientskadesak på egen hånd er krevende. Regelverket er komplisert, og det stilles strenge krav til bevis og medisinsk dokumentasjon. En spesialisert advokat med erfaring fra pasientskadesaker kan være helt avgjørende for at kravet ditt blir presentert riktig og med de beste mulighetene til å føre frem.
En spesialisert advokat kan gjennomgå avslaget og identifisere svakheter i vurderingene som er gjort. Advokaten kan også innhente egne medisinske vurderinger, formulere en klage som setter trykk på riktige juridiske og medisinske punkter, og følge deg hele veien gjennom nemndsbehandling – og videre, dersom saken må bringes inn for domstolene.
Mange pasienter opplever at saken tar en helt annen vending etter at de får bistand av en erfaren advokat. Vi har sett flere tilfeller der NPE har avslått krav, men senere måttet snu etter en grundig og målrettet klage med profesjonell støtte. Du kan lese om resultater vi har oppnådd ved å følge denne lenken. Våre erfaringer viser at det er fullt mulig å vinne frem, men at det sjelden skjer uten kamp.
Hva koster advokathjelp?
Mange er bekymret for kostnadene ved å bruke advokat til å påklage et vedtak. Men dersom du vinner frem med klagen, kan man kreve dekket advokatkostnader gjennom en egen hjemmel i forvaltningsloven. Hvis saken må opp for domstolene, vil store deler av dette kunne dekkes gjennom rettshjelpsforsikringen din som er en del av innboforsikringen.
Du trenger ikke kjempe denne kampen alene. På Personskadesiden.no kan du få kontakt med erfarne advokater som har ført en rekke pasientskadesaker – og som kjenner både systemet, praksis og svakhetene i NPEs behandling. Ta kontakt for en uforpliktende vurdering av saken din, før det er for sent å klage.