personskadesiden

Lurer du på om du har en sak?

- Menn kjører penere enn kvinner to ganger i livet

En undersøkelse hevder at det bare er to ganger i livet at menn kjører roligere enn kvinner: I midten av trettiårene og etter fylte 70 år.

Dette er to av funnene som Sparebank 1 Forsikring har gjort etter å ha gjennomgått kjørestatistikken blant nordmenn i sin kundebase, skriver Aftenposten.  

Kjørestatistikken er basert på rundt 25.000 bilførere og 130 millioner kjørte kilometer. 

Menn fra 36 til 40 år oppnår bedre kjørescore på akselerasjon enn jevnaldrende kvinner. Det betyr at de er snillere på gassen. Forsikringsselskapet vet ikke årsaken, men gjetter at dette er perioden hvor menn har blitt småbarnsforeldre og at de dermed kjører penere i denne fasen.

I gjennomgangen av kjørestatistikken fremgår det at menn har gjennomgående en mer aggressiv og offensiv kjørestil, og er hardere på gassen enn kvinner.  Gjennomgangen sier ikke noe om hvem som forårsaker flest trafikkulykker.

Menn sto for 9 av 10 kilometer som kjøres fortere enn maksfarten i Norge, 110 km/t. De sto også for 95 prosent av kjøringen over 170 km/t. 

- Det betyr ikke at menn som gruppe er verre sjåfører enn kvinner. Men det er flere menn i den gruppen som omfatter bilistene som tar høyest risiko. Man bør heller flyte med trafikken enn å ha en aggressiv kjørestil. Det er bedre å komme frem litt senere enn aldri, sier advokat og partner Thorsteinn J. Skansbo. 

Skansbo har 17 års erfaring med trafikkskadesaker som advokat, og har jobbet med mange som har fått livet drastisk endret etter ulykker på veiene. Han kan fortelle at høy fart går igjen i mange av sakene. 
 
Vi jobber for at skadde får riktig erstatning 

I 2017 omkom 106 personer i trafikkulykker i Norge – og 70 prosent av de omkomne var menn, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) og Trygg Trafikk. De registrerer en stor nedgang i antallet trafikkofre. 

For høy fart etter forholdene, kjøring i ruspåvirket tilstand, manglende bruk av bilbelte og uoppmerksomhet er de vanligste medvirkende årsakene til de alvorligste trafikkulykkene. 

Dette viser kjørestatistikken: 

  • Statistikken til SpareBank 1 Forsikring viser at menn står for tre fjerdedeler av kjøringen og kvinnene for en fjerdedel. 
  • Fra 35-årsalderen og oppover kjøres det i gjennomsnitt med god flyt av begge kjønn, selv om det er individuelle forskjeller. 
  • Statistikken viser at det er nordlendingene og folk i Hedmark som er flinkest til å kjøre med flyt, mens det er vestlendingene som har den mest aggressive kjørestilen. 
  • Særlig menn i alderen 18 til 25 år kjører med mindre flyt og har lavere kjørescore. 

Hva bør jeg gjøre hvis jeg får en trafikkskade? 

Flest omkomne i alderen 40 + 

Det er særlig ulykkestallene blant voksne i alderen 40 + som bekymrer Trygg Trafikk. Voksne menn fra 45 år og oppover er spesielt overrepresentert på statistikken. 

– Voksne menn kjører ofte både langt og mye og dette preger nok statistikken. En del av dem har sannsynligvis også tatt med seg trafikkatferden fra 80-tallet inn i voksen alder. De kjører gjerne litt for fort og tar større sjanser i trafikken, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk. 

 Våre advokater har lang erfaring med trafikkskadesaker. Hør med oss i dag hvordan vi kan hjelpe deg i din sak. Første samtale er gratis. 

Fakta om kjørestatistikken 

Statistikken er basert på rundt 25.000 bilførere med produktet «smart bilforsikring» fra Sparebank 1 Forsikring. 

Tilsammen har bilførerne kjørt 130 millioner kilometer. Det tilsvarer rundt 2,5 millioner timer bak rattet, og nesten 290 år med sammenhengende kjøring. 

Statistikken bygger på sjåførenes kjørescore, som dannes ut ifra hvordan vedkommende akselererer, bremser og håndterer bilen i svinger. 
 

Kilde: Sparebank 1 Forsikring, Aftenposten 

Kontakt oss